Hit kan du också vända dig

Det finns många andra bra ställen att vända sig till. Det kan vara så att du befinner dig i en nödsituation, att du väldigt gärna vill prata men chatten här är stängd, att du vill prata med någon som är extra duktig på ämnet du vill diskutera eller att du vill gå vidare och fortsätta prata med någon annan efter att ha chattat med oss. Här är lite tips.

112 – SOS alarm

Ring 112 om det är en akut nödsituation. Till exempel om någon är skadad eller mår så dåligt att det är farligt för personens liv eller hälsa. Man kan få hjälp av bland annat ambulans, brandkår och polis.
Telefon: 112

 

1177 – råd om vård

Till det här numret kan man ringa när som helst och få råd om vård. På sajten finns info om hälsa, sjukdomar, besvär och behandlingar.
Telefon: 1177
www.1177.se/

AA

Om du har alkoholproblem eller är orolig för någon i din närhet kan man ringa Anonyma Alkoholister, AA. Då får du prata med någon som själv har varit alkoholist.
Telefon: 08-720 38 42
www.aa.se

Beo – Barn- och elevombudet

Du kan kontakta Beo om du är kränkt eller mobbad i skolan, och inte får hjälp från din skola. På sajten kan du också läsa om sina rättigheter.
Telefon: 08-586 080 00
Mejl: beo@skolinspektionen.se
www.skolinspektionen.se/sv/BEO

BRIS

BRIS hjälper barn som behöver prata med någon vuxen. Du kan ringa, mejla eller chatta. Det är anonymt och gratis för alla upp till 18 år.
Telefon: 116 111
www.bris.se

Brottsofferjouren

Om du har drabbats av något brott och vill få stöd och hjälp kan du ringa eller mejla. Det kostar inget att ringa dit från mobil.
Telefon: 0200-212019
Mejl: unga@boj.se
www.ungaboj.se

Brottsofferportalen

Brottsoffermyndighetens webbplats med en servicetelefon där du kan få svar på frågor om brott.
Telefon: 090-70 82 00
www.brottsoffermyndigheten.se

Bup Elefanten

För den som har varit utsatt för sexuella övergrepp eller misshandel. Du kan också få hjälp om du själv har begått sexuella mot någon.
Telefon: 010-103 50 40

Frisk och Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

En förening för personer med ätstörningar och deras anhöriga. Där kan du mejla, ringa eller chatta. Telefonnumret skiljer sig beroende på var du bor. Du hittar ditt nummer på hemsidan.

www.friskfri.se 

 

Hbt-jouren

Till Hbt-jouren kan du ringa om du har funderingar kring sexuell tillhörighet eller samlevnadsproblem. Du är helt anonym.
Telefon: 0771-66 67 68

Jourhavande präst

Om du ringer larmnumret 112 mellan klockan  21.00 och 06.00 kan du fråga efter jourhavande präst. Då får du prata med en präst som har tystnadsplikt. Du behöver inte vara kristen eller religiös för att ringa jourhavande präst.

Hemsida: www.sosalarm.se/sv/112/Om-112/Hjalpresurser

Telefon: 112, fråga efter jourhavande präst.

Kyrkans jourtjänst

Det spelar ingen roll vad du tror på eller om du är religiös över huvud taget. Volontärerna på Kyrkans jourtjänst lyssnar och stöttar dygnet runt över telefon.

Hemsida: www.kyrkansjourtjanst.se

Telefon: 031-800 650 

 

Linnamottagningen

Är du tjej eller kille och utsatt för kontroll, hot eller våld av familj eller släkt? Linnamottagningen kan ge råd, stöd och skydd. Du kan ringa anonymt och gratis.
Jourtelefon: 020-40 70 40
www.kvinnonet.wordpress.com

Nationella hjälplinjen

Psykologisk hjälp om du är i psykisk kris eller någon annan jobbig situation. Du kan ringa för din egen skull eller om du är orolig för någon annan. Du får vara anonym och det kostar inget att ringa.
Telefon: 020-22 00 60

 

Nattknappen, Stockholms län

På fredagar och lördagar 23:00-03:00 kan du i Stockholms län ringa till Nattknappen för att prata med någon när du ensam är på väg hem.

Hemsida: www.stockholm.se/Fristaende-webbplatser/Stadsdelssajter…

Telefon: 020-44 66 66

Polisen

Hit kan du ringa om det inte är bråttom, om du till exempel har blivit bestulen, har sett ett brott eller känner dig hotad av någon.
Telefon: 114 14
Om det är bråttom, ring 112
www.polisen.se

PrevenTell

Hit kan du ringa om du har tappat kontrollen över sin sexualitet. Till exempel om man är rädd att göra sig själv eller andra illa. Man får prata anonymt med någon som kan mycket om sånna frågor.
Telefon: 020 66 77 88
www.preventell.se

Riksföreningen Stödcentrum mot incest, Rsci

Föreningen har en jourtelefon dit du kan ringa om du har blivit utsatt för sexuella övergrepp som barn.
Telefon: 08 – 696 00 95
www.rsci.nu

 

Stödlinjen för spelare

Om spelandet har blivit ett problem kan man kontakta stödlinjen. Även anhöriga till spelare kan höra av sig. Man kan ringa, chatta, skicka sms eller mejla.
Telefon: 020 81 91 00
www.stodlinjen.se

1000 möjligheter

Hos hos kan du få stöd och hjälp, alla unga upp till 25 år är välkomna att höra av sig oavsett om du är tjej, kille eller transperson eller inte vill definiera dig alls.

http://1000mojligheter.se/stod-och-hjalp/ 

tjejjouren.se

Tjejjouren.se är ett samarbete mellan Unizon och Roks, de samlar alla Sveriges 60 tjejjourer och nära tio ungdomsjourer på ett och samma ställe.

www.tjejjouren.se

1000 möjligheter

En organisation som stöttar tjejer, killar, transpersoner och andra unga. Du kan chatta om vad du vill. De som jobbar där är unga vuxna som har tystnadslöfte.
www.1000mojligheter.se

Dina rättigheter.se

Här kan du ställa frågor om dina rättigheter. Till exempel om du upplever att du blir diskriminerad.
Chatta: msn@dinarattigheter.se
Mejl: dinarattigheter@rb.se
www.dinarattigheter.se

Hbt heder

Här kan du chatta med personer som har erfarenhet av hbt och hedersrelaterat våld eller förtryck. Du kan vara helt anonym. När chatten är stängd kan du mejla.
www.hbtheder.se

HBTQ-kojan

Om du är homo, bi, trans eller queer och mellan 13-25 år, kan du få en HBTQ-mentor att chatta med om allt möjligt som du tycker är viktigt.
www.hbtqkojan.se

Jourhavande kompis

En chattjour som alla under 25 år kan vända sig till för att chatta om precis vad som helst. När du chattar med dem är du anonym. Röda Korsets Ungdomsförbund driver sajten.
Jourhavande kompis

Maskrosbarn

Maskrosbarn stödjer unga som har föräldrar som missbrukar eller är psykiskt sjuka. Alla mellan 13 och 19 år kan chatta med någon som vet hur det är att vara i samma situation.
mail@maskrosbarn.org
www.maskrosbarn.org

Prostitutionschatten

För den som säljer eller köper sex via nätet eller IRL. Eller för den som upplever att porr eller telefonsex är ett problem. Råd och stöd, gratis och anonymt via mejl, telefon eller chatt.
Telefon: 020-354040
Mejl: ros@malmo.se

RFSL Chatt

Här kan vem som helst som blir medlem i RFSL chatta om erfarenheter, tankar och HBTQ-frågor.

Hemsida: http://chat.rfsl.se/

ACA – vuxna barn till alkoholister och andra dysfunktionella familjer

ACA (Adult Children of Alcoholics Anonymous) är en gemenskap för personer som vuxit upp i hem med problem, till exempel där någon varit missbrukare.

Hemsida: www.aca-sverige.org

Al-anon och Al-anon för unga

Alanon är en gemenskap för dig som är anhörig till en alkoholist eller missbrukare.

Hemsidor: www.al-anon.se, www.al-anon.se/Alateen

 

Ananke – Svenska OCD-förbundet

OCD-föreningen Ananke är en förening för människor med tvångssyndrom. Du kan vända dig hit om du till exempel har tvångshandlingar eller tvångstankar.

Hemsida: www.ocdforbundet.se

 

Bup

Du kan skriva anonymt till bup.nu och fråga om olika slags svårigheter eller psykiska problem. Du kan också läsa svar på andras frågor.
bup.se/

DO – Diskrimineringsombudsmannen

Om du har blivit diskriminerad kan du anmäla det till DO. Det kostar ingenting. Du kan anmäla om du har blivit diskriminerad för kön, könsidentitet, etnisk tillhörighet, religion, trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
www.do.se
Telefon: 08-120 20 700

Dopingjouren

Här kan du ställa frågor om du undrar något som har med anabola steroider och dopning att göra.
www.dopingjouren.se

Ensamkommandes förbund

Om du är ensamkommande och vill engagera dig för ensamkommandes rättigheter i Sverige och träffa eller komma i kontakt med andra som har erfarenhet av att vara ensamkommande kan du vända dig hit. Förbundet har just nu lokalgrupper i Malmö och Ludvika, men fler grupper är på väg att starta upp.

Hemsida: www.ensamkommandesforbund.se

Telefon: 040-183020

Mobil: 0708810998

Mail: info@ensamkommandesforbund.se

 

Flyktinggruppernas Riksråd

Flyktinggruppernas riksråd utgörs av flera lokalgrupper över hela Sverige som arbetar med asyl-och flyktingfrågor. Hit kan du vända dig om du som asylsökande eller flykting vill ha stöd, råd eller hjälp eller om du vill engagera dig för asylsökande och flyktingar.

På hemsidan finns ett kontaktformulär för mailkontakt och kontaktuppgifter till din närmaste lokalgrupp.

Hemsida: http://www.farr.se/

Telefon: 08-710 02 45

Fråga UMO

Här kan du ställa frågor anonymt om hälsa, sex och relationer. Du får svar av någon som jobbar på en ungdomsmottagning eller elevhälsan.
» Fråga UMO

 

Funktionshinder.se

Här kan du med funktionsvariation möta andra som inte har normfungerande kroppar, läsa deras historier och diskutera i forumet.

www.funktionshinder.se

Hopp – Riksorganisationen mot sexuella övergrepp

På HOPP kan du skriva in frågor anonymt och få svar om sexuella övergrepp. Där finns också en lista med olika nummer du kan ringa till, beroende på var i landet du bor.
www.hopp.org

Institutet för juridik och internet

Institutet för juridik och internet, IJI. Den som har blivit utsatt för näthat kan få hjälp av dem med att anmäla och kanske få skadestånd.
www.juridikinstitutet.se

Krankt.se

Här kan du som har blivit oschysst behandlad på nätet få enkla råd om vad du kan göra för att lösa problemet.
www.krankt.se

Kuling

En sajt för alla som har en psykiskt sjuk förälder, med lättlästa texter om olika psykiska sjukdomar. Där finns ett forum där du kan skriva om egna upplevelser och läsa om andras, och en chatt öppen några timmar i veckan.
www.kuling.nu

NA

Om du har problem med droger eller är orolig för någon i din närhet kan du kontakta Anonyma Narkomaner i Sverige, NA. De svarar på frågor som du skickar in via ett formulär.
www.nasverige.org

 

 

Novahuset

Förening som erbjuder stöd och rådgivning till dem som har blivit utsatta för sexuella övergrepp online eller offline. Även för anhöriga och alla som har tankar och funderingar kring det.
novahuset@hotmail.com
www.novahuset.com

Nätvandrarna

Nätvandrarna finns på olika sajter, som Skype, Habbo och ungdomar.se. Det är vuxna som finns på nätet och kan hjälpa den som råkar ut för olika saker på nätet.
Telefon: 0739 50 22 24 Hemsida: www.natvandrare.fryshuset.se

 

Nätvaro

Nätvaro arbetar med att motverka näthat. Här kan du få hjälp med att anmäla om du har blivit utsatt för näthat.
www.natvaro.se

Origo Stockholm

En organsiation för tjejer och killar mellan 13 och 26 år i Stockholms län, som utsätts eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat förtryck och våld.
www.origostockholm.se

RFSL:s brottsofferjour för hbt-personer

Om du har blivit utsatt för kränkningar, våld, hot, trakasserier eller hatbrott, kan du kontakta RFSL:s brottsofferjour för hbt-personer och få stöd.
Telefon: 020-34 13 16
Mejl: boj@rfsl.se
www.rfsl.se/brottsoffer

RFSL ungdom om sex

Här kan du som är homosexuell, bisexuell, queer eller trans och undrar nåt om sex eller säkrare sex ställa en fråga.
sex.rfslungdom.se

RFSU

Fakta om sex och relationer. Här finns också en Frågelåda där du kan söka svar på vanliga frågor, eller ställa en egen fråga.
www.RFSU.se

RUS

Om du själv eller en kompis mår psykiskt dåligt kan du få hjälp av RUS. Du kan läsa om psykisk sjukdom och social ohälsa och få råd om vart du kan vända dig för att få hjälp.
www.rus-riks.se

SHEDO

Du kan mejla till SHEDO (Self Harm and Eating Disorders Organisation) angående ätstörningar och andra självskadebeteenden. Vilken mailadress du ska vända dig till varierar beroende på var du bor. Du ser vart du ska vända dig under fliken ”Kontakt”.

Hemsida: www.shedo.se

 

 

Självmordsupplysningen

En sajt för den som mår dåligt men även för anhöriga. Här kan du chatta anonymt och mejla frågor och få information om självmord och psykisk hälsa.
www.sjalvmordsupplysningen.se

Snorkel.se

På den här sidan kan du läsa om hur nedstämdhet, oro och stress kan kännas. Du får tips på vad du kan göra om du mår dåligt.
www.snorkel.se

Transformering

Information om könsidentitet och möjlighet att ställa frågor via mejl om sex, relationer och könsidentitet.
www.transformering.se